Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2008 23:23 - Овчиците изядоха вълците
Автор: alex4o Категория: Туризъм   
Прочетен: 5779 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image Мили, ама друг път. Снимка: Авторът

Норвегия е една необятна и доста, ама доста, красива страна, струяща от фиорди, океани, планини. Планини пълни основно с две неща: водопади и овчици.

Да, щъкащи свободни, овчици. Просто норвежките фермери бележат добичетата си и ги пускат да си пасат свободно из безбрежните норвежки масиви.

И овцете си търчат навсякъде. И тъй като в студените норвежки умове е абсурд да се промъкне мисълта, да отстрелят някое и друго блеещо същество за чеверме, овцете са станали доста нахални.

Толкова нагли, че могат да ви измъкнат нещо за ядене от джоба, а ако опънете палатков лагер трябва да пазите всякаква храна, защото вълнените нашественици не се шегуват.

Дори могат и пиенето да ви изпият, ако го оставите. Една сутрин олекнахме с една чаша уиски. Пияни овчици не зърнахме, но може и да ги е треснал махмурлука.

Самите норвежци казват, че овцете им са толкова нахални, че са видели сметката на вълците в суровите норвежки планини.

Вярно, вълци не видяхме. Но пък се засякохме с доста крави. И те свободно пасящи. Свободна страна.

Благите мучащи добичета обаче не се качват много нагоре в планините, защо нямат руно като подскачащите си посестрими. А, и са доста мързеливи. Традиционната местна порода – обикновена норвежка червена крава, не можеш с топ да я мръднеш. Всичките са се пльоснали и лежат като отсечени.

Но и те са нахални. Ако подушат манджа, тичат с двеста. Така де, то с мъх само не се живее.

По принцип най-много овчици и крави могат да се зърнат по билата в Южна Норвегия. Южна, Южна, ама юли месец има преспи по три метра сняг. И то само на 1000 метра надморска височина.

Много ви препоръчваме да отидете в националния парк Рондане. Това е на север от Осло и е най-старият национален парк в Норвегия. По пътя се минава и през столицата на олимпийските игри Лилехамер.

Ако сте без кола може да хванете влака от Осло за Ота, градче от което да тръгнете из планините. Билетът струва по 150 норвежки крони, което прави около 20 евро на глава.

Иначе Рондане са си планини с върхове около 2000 метра. 2000 метра по норвежки обаче не са 2000 у нас – направо си е ужасен студ и сняг. И то лятото.

Спокойно, навсякъде има хижи и кабини, в които може да отседнете. Тъй като обаче нощувката започва от 30 евро на човек, може да си намерите готин заслон или някоя долинка на завет и да си отворите палатката. Има и къмпинги разбира се. И е страшно красиво.

Който иска да лови риба, трябва да има билет. Много норвежци обаче си признават, че си ловят и без билет,ама не е хубаво ако ви хванат. Важна подробност - децата могат да ловят риба безплатно, така че вземете няколко хлапета, ако имате под ръка. Така, ако някой ви хване, посочете с пръст невръстното хлапе и кажете, че му помагате с риболова. Може и да свърши работа.

След Рондане може да тръгнете към Йотунхаймен. Това са още по-могъщи планини. Йотунхаймен грубо се превежда като „Царството на гигантите“.

От Йотунхаймен, може да се спуснете и към Берген, вторият най-голям град в Норвегия и отправна точка към едни от най-красивите фиорди в Норвегия. А, да фиорди. Като сте покрай Йотунхаймен, вижте и Зьогнефиорд – най-дългият фиорд в света – цели 205 км.

И да не си забравите камерата и фотоапарата. Ще останете без дъх и ще искате да се преселите в Норвегия.  Поне за лятото. Зимата  е доста тъмно. И има опасни овчици.


Тагове:   Овчиците,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. verde - много се смях с тези овце и крави! ...
30.07.2008 11:20
много се смях с тези овце и крави! :)))
цитирай
2. julllinkata - хахха
30.07.2008 12:54
Е, овча му работа:Р
цитирай
3. fenris - май
30.07.2008 13:11
трябва да намина към Норвегия, че нещо много са се разспасали тези тъпи овци ве!:)
цитирай
4. venercheto - еееех alex4o,
01.08.2008 05:24
:):))))) блея като норвежка овца от смях...страхотно пътеписче :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alex4o
Категория: Забавление
Прочетен: 339573
Постинги: 40
Коментари: 378
Гласове: 2189
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031