Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2007 21:33 - Да си подруса косата руса или некои заблуди за чалгата
Автор: alex4o Категория: Забавление   
Прочетен: 17860 Коментари: 30 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image


Ле-ле к"во стана, кажи к"во стана...Взимам си го назаем този въпрос от онези тримата ъпсуртни пичове. И се чудя к"во стана верно.


Нещо много чалга тегаво стана в тази страна. Кой си е мислел, че като извадиха онази простотия през 90-те за неква Радка-пиратка, дето си друсала косата руса, животецът ни ще стане толкова поп фолк /вижте тук един нагледен пример/.

Тежки времена, направо вълчи времена, би възкликнал Бернар Клавел. Чалгата си е чист продукт на посттоталитарния шок. Отвързаността на характера намери един топличък, влажен и цицорест приют в бесните трели, бесните врътки, бесните мутри, които не знаят дали ще доживеят до утре, в бягство от бясната обърканост и безпаричие.

Чалгата стана най-достъпното забавление. Защото е евтина (все пак и досега поп фолк субектите ни продължават да крадат от съседите и словосъчетанието авторски права не винаги съществува) и защото залага на евтиния секс.

Защото в бедни времена разюздаността е най-добрата избава от реалността. А България продължава да бъде бедна страна, където да откраднеш е по-достойно от това да знаеш кой е Бернар Клавел.

И като митовете около отстреляните босове, тези мецанати на чалгата, около тази жалка субкултура почнаха да никнат митични заблуди, които се превърнаха в обществена нагласа.

Заблуда първа

Чалгата, разбирай поп фолкът, е най-слушаната музика от българина. Това е балканска музика, тя ни е в кръвта и нон стоп ни тече из вените. Лягаме и ставаме с нея.

Това е идеалната музика за маса. Да седнеш в кръчмата и да бичи чалгата. Това е изконно, типично и ни е в душите. Всички слушат чалга, ама не си признавали.

Аре стига, бе. Според културната ни антропология, или иначе казано според фолклора, на нас не ни е присъщо да седим на маса, да се наливаме и да слушаме как полуголи "дами" забавляват аудиторията с някаква смесица от безумни звуци и кълчене на ханшовете.

Истината е, че всички знаят кои са най-редовните посетители в чалга клубовете. Костюмираните бизнесмени с тъмно минало, манекенките, дето искат да им седнат в скутовете (на бизнеслюдете) и да си оправят всичките проблеми. 

Другата част са бачкаторите от всякакъв род и сфери, дето от сутрин до вечер се скъсват от работа в подлудялата и нервна България. Избиването на емоциите тип: дано оцелея и утре, сега ще го хвана тоя и ще ми купи телефон и да се напия, че днеска се скъсах от юркане и работа, е разбираемо.

Това не са всички българи. Много моля.

Днес попаднах на един много точно илюстриращ цялата ситуация цитат в книгата, която чета в момента - “Приятели, любовници, шоколад” на шотландския автор Алегзандър Маккол Смит, гласящ следното: “Застанеш ли зад тезгяха с питите сирене, Шопенхауер започва да ти се струва много далечен”.

Опазил ме бог да правя внушение, че чалгата е музиката на бедните. И на богатите, които са престъпници. Факт е обаче, че тя се продава най-добре сред слоевете хора, които смятат Индира Ганди за поп фолк певица.

Икономическият ръст, който е постоянна тенденция у нас, прави много от българите по-състоятелни. Парите означават образование и преценка на различни морални ценности.

До колкото повече култури и субктултури имаш възможност да се докоснеш, толкова по-голям става изборът и преценката да оставиш порно актрисите в порното, а откачената им музика - в кофата за боклук.

Личи си и по самата чалга. Тя става все повече поп. Еволюира един вид.

Заблуда втора

Поп фолк певиците са страшно секси. Да, ама не, както казваше Петко Бочаров. Истината е, че тези мацки, дето се пънат на микрофона, са като претапицирани стари табуретки, закърпени по лъскаво-кичозен начин отвън и изтърбушени отвътре.

Опитах се да правя разлика – всички са като по калъп. Руса коса (ако не е руса, то тя е като грива с ужасяващи удължения), огромни джуки, ама супер неестествени, все едно имат автомобилна гума в устничките, премрежен поглед, надути цици и разни кичозни бижута.

Такива кукли не са секси. Те са смешни. Приличат на истерични създания, пред които Франкещайн изглежда невинен като първокласник.

Наскоро чух изказване на доцент Вера Ганчева (рядко ерудиран български литературовед, превел за първи път Пипи Дългото чорапче у нас, и своебразен културен посланик на скандинавската литература в България), в което отбелязваше тоталната и необяснима (чалга) вакханалия, обхванала българското общество.

Тонът й обаче бе толкова ясен и категоричен: че става дума за субкултура, която ще се маргинализира. Защото в един момент никой няма да иска да гледа и да мечтае как си ляга до проститутка с изкривена представа за сексапил и красота.

Заблуда трета

Поп фолкът е музиката, с която ще пробием в Европа, защото тя носи нашите национални черти.

Единственото място, където чалгата е пробила в чужбина, е сред българските гастарбайтери.

В чужбина порнобизнес си имат. Екстри като псевдо пеещи порно актриси не им трябват.

Заблуда четвърта

Чалгата е като черната музика. Няма от какво да ни е срам. Да бе, да. Друг път. Разликата е, че дебелогъзата негърка, която си вее задника в рап клиповете, е добре заплатена и зависи от себе си. Тя никога не би тръгнала да реже салата и да сипва ракия на някой, защото прави кариера и танцува, за да изкарва пари.

А целта на тукашните поп фолк мацки е да се продадат колкото се може по-добре.

Между другото, ако американските поп и R&B изпълнители видят колко техни идеи са откраднати в родни поп фолк клипове, направо ще се гръмнат.

Със сигурност има още доста заблуди относно тази музика. И не бива да казваме, че това е най-слушаната и прилягаща на българина музика, само защото някои намират утехата в евтиното изразяване на чувства.

Музика, която се свири в кръчми с явно компрометирана в по-голямата си част публика, музика, която се развива, като залага на най-низките човешки страсти – това не е изкуство.

И ако огромната машина на чалгата е добре смазана, може само да се надяваме, че ще се прекатегоризира в по-ценностни проекти.

Които няма да бъдат по-малко печеливши със сигурност.

Въс всеки случаи порно моделите на музикалното изкуство у нас още дълго време ще са хит. Поне докато сме бедни.

Тоест, докато никой не се замисля от какво ще се лиши, за да си купи няколко диска или платена музика от мрежата.


Тагове:   Некои,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jesusbg - чалга
11.07.2007 21:47
Браво. Казано точно на място. За допълнение - питали радио "Ереван" :Каква е разликата между чалга клип и порнофилм. Радиото отговорило: "В порнофилма музиката е по-хубава и изпълнението е по-качествено!"
цитирай
2. fugitive - -
11.07.2007 21:54
Respect, man!
цитирай
3. shiva - :)
11.07.2007 22:41
не бих могла да се изразя по-добре!
цитирай
4. keyholder - Г-н Иванов
11.07.2007 22:57
Здраво сте се постарали да разберем колко сте интелигентен, колко много книги сте чели, колко много критика и т.н. И в характеристиката ви някак си не се вписва да слушате чалга, нали? Много кофти.
Аз съм студент по Право в СУ, на кандидат-студентския си изпит по литература върху Далчев бях оценен с отличен. Чел съм много книги, повярвайте ми. И знаете ли какво правих вчера? Напих се зверски и играх кючеци до полуда! Защото, за разлика от вас, нямам проблем с обхвата на светогледа.
Ако искате, можем да си говорим за книги - за Мороа, за Ремарк, за Хемингуей, за Маркес. Ако искате, можем да си говорим и за музика - за Patricia Kaas, за Щурците, за Гершуин, ако щете и за Вивалди. Аз мога освен това да ви говоря и за Бони, за Софи Маринова. За тембър, диапазон, за мъка и огън. А вие?
цитирай
5. oceanangel - Точно така,
11.07.2007 23:00
няма по-гнусни и изкуствени същества от чалгаджийките! Няма по-просташки и низш начин да изразиш чувствата си от този да се напиваш под звуците на техните "песни". А истински пример колко са кухи е най-голямата звезда сред тях - Деси слава. И съдейки по буквално милионите и почитатели май България не се 4АЛГОНАМАЗА, а направо се ЧАЛГОЛИЗИРА!!!
цитирай
6. oceanangel - Точно така,
11.07.2007 23:24
няма по-гнусни и изкуствени същества от чалгаджийките! Няма по-просташки и низш начин да изразиш чувствата си от този да се напиваш под звуците на техните "песни". А истински пример колко са кухи е най-голямата звезда сред тях - Деси слава. И съдейки по буквално милионите и почитатели май България не се 4АЛГОНАМАЗА, а направо се ЧАЛГОЛИЗИРА!!!
цитирай
7. анонимен - Хей!
12.07.2007 00:16
Хубав пост...постарал си се да го напишеш,и то доста добре...(:
цитирай
8. gamina - русата коса
12.07.2007 00:33
Е, аз съм руса... даже си изрусявам естественото русо за да стане още по-русо... обаче не слушам чалга, напротив слушам heavy, trash, progressive и въобще тежка музика.. съгласна съм с тебе, просто не принизявай русото до разните там чалга "величия" какво да направя като съм такава, няма да се боядисам черна ;)
Иначе заразата е повсеместна и за съжаление не се маргинализира, а напротив, колкото по поп става, толкова по-широко се разпространява. Ходи обяснявай на някого, че Азис не е звезда, а позьор продукт на добър PR...
цитирай
9. rimij - Хубава статия. Има повод за спор...
12.07.2007 01:15
Хубава статия. Има повод за спорове, но като цяло съм съгласен. Не бива да се пропуска и фактът, че чалгата е комерсиална музика, а сексът продава. Все пак каквото е търсенето, такова е предлагането. И моля ви, спрете с изказванията, че чалгарите са тъпи селяни и т.н. всеки има право на вкус/липса на такъв.
цитирай
10. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
12.07.2007 02:08
Гн. Петков...а откога кючека се води за БЪлГАРСКА музика? Аз съм прос емигрант...ама незнамм защо знам, че кючека е ОРИЕНТАЛСКА музика. За плиткоумните и откровенно тъпи текстове няма да говоря. За факта колко тъпанари познавам от СУ също...Но не мога да пропусна факта, че който и чужденец чуе "нашата" музика влизайки в БГ дискотека...ми казва, ама тя мароканска...
И откога е гордост да се напиеш зверски...да се направиш на свИня...Или то българина без да се насвятка до безпаметност вече не може да се весели...Каква гордост...напих се зверски вчера...пфу
цитирай
11. ianiv - Г-н keyholder,
12.07.2007 08:24
от сърце ви моля, не споменавайте чалга и Маркес в един и същи абзац!:)
Иначе те разбирам. Всеки изглупява като се напие. Но ако тази музика ти харесва по принцип... Не знам какво да ти кажа... Не ми се ще да те обиждам...
Браво за Далчев!
цитирай
12. анонимен - Няма по-голямо лицемерие
12.07.2007 08:32
от това, един чалга-фен да говори колко му е широк мирогледа. Ако ща е изчел две каруци книги повече от мен - безхаберния псевдо-интелектуалец. Не е нормално, освен че не е вярно. Но нищо, можем само да обвиняваме принципа "с каквито се събереш - такъв ставаш". Все още ми се иска да вярвам че не са много нормалните, мислещи хора, които се "забавляват" в подобни компании и подобен начин.
цитирай
13. patilan - @keyholder
12.07.2007 08:38
A nie samo za kompleksari si govorim!
цитирай
14. praven - Странно
12.07.2007 10:44
никога не съм разбирал как така българинът може хем да мрази циганите и обратните, хем Азис да е най-голямата звезда...
цитирай
15. taralejkite - Е мисля, че
12.07.2007 11:54
чалга-манията отдавна не е каквото беше. И тая истерия премина, поне мен не са ме тормозили скоро. В общи линии стана малко като с модата - бе има уж там некви тенденции, ама с квото и да се облечеш, ако е с вкус, няма да сгрешиш :) Подчертавам - ако е с вкус :)
цитирай
16. анонимен - снобарията е много по-страшна от ...
12.07.2007 12:09
снобарията е много по-страшна от чалгата.винаги е печелившо и носи дивиденти да изтъкнеш и преповториш колко е лошо и гадно лошото.много по-трудно е да се поспреш,да погледнеш,ако е трябва да помислиш,ако трябва да се отпуснеш и да откриеш хубавите неща и на най-гадните места.има ги.....
Светлето
цитирай
17. анонимен - всички чалга певици се пишат много ...
12.07.2007 12:48
всички чалга певици се пишат много морални и скромни и в същото време си веят дупките та става течение - под снимките им в FHM където гледат така умилително в обектива (все едно караш 3 месечен тюлен да смята интеграли) - погледът им е леко озадачен/ изплашен и са предимно зяпнали- дали в подкана към някой или заради така и не сполучливата операция на трета сливица-всички призовават за по-висок морал-стойностен живот(разбирай умереното ползване на силикон) и здравословно хранене и можеби ако те си вярваха и правеха това което прокламират щяха да бъдат перфекни-поне на външен вид
цитирай
18. анонимен - Леко и полеко
12.07.2007 20:56
Тази тема по начало си е обречена на изсилено дискусиране, тъй като в музикалните предпочитания на хората, вие търсите класова принадлежност, умствен капацитет, качества т.н. Не бих нарекъл масата чалгаджии идиоти, гнусни същества, както се изрази болшинството, а по-скоро бих се опрял на твърдението на Алексчо, че са отчаяни от препядствията, срещнали до момента и най-вече безволеви, когато се касае за дългосрочно разрешаване на проблем... Защото... човек, който не може да преодолее злата си участ и не е научен да търси отговорност пред себе си , търси тази отговорност в лицето на произволни причини и намира утеха в низките ешалони на човешко поведение.
цитирай
19. borus1q - Леко и полеко
12.07.2007 21:05
Нищо лично, юмрукът ми стига дотам, където не може да ми стигне мисълта
цитирай
20. анонимен - до г-н Иванов
13.07.2007 14:36
Еее, страшен начин да изтъкнеш себе си...
Ама защо хвалейки се половин ден накрая си показа същността, цитирам :' Напих се зверски "/направо да се влюби човек в "качеставата" и "възможностите"Ви/ въпреки, че и само "играх кючеци до полуда" стигат на нас българите да се смаем от човека без проблем с обхвата на светогледа.
А иначе всеки е чувал имената на тези автори и изпълнители но дали ги е чел или слушал остава под съмнение...
цитирай
21. an4iz - ...
14.07.2007 20:56
Bravo, mnogo dobre napisano! Kym keyholder: Tova, kolko si 4el, ne ozna4ava kolko si razbral. Pozdravleniq za pravoto v SU (ti i samo o6te 300 kato teb izlizate vsqka godina s diploma ottam)! Ima li pri4ina za pritesnenie?
цитирай
22. анонимен - veronika
15.07.2007 12:31
prosto tq i se xvali,4e ima po golemi gardi ot Desito.o,golqma rabota i tq ako iska moje da si gi napravi takiva.
цитирай
23. keyholder - Anyway
17.07.2007 02:32
Почти поласкан съм от вниманието, което беше отделено на коментара ми. Само ви моля да не поставяте под съмнение факта какво съм прочел и какво съм разбрал. Доколкото виждам, нито един не е съгласен с мнението ми. Не ми дреме. Мога да си позволя да споменавам Маркес и чалга в един абзац, защото съм запознат и с двете. И не, аз не слушам поп-фолк постоянно, това не е любимият ми стил, освен това съм притеснен от затъпяването на поколението и разнасянето на поп-фолк културата сред младите, които не слушат никаква друга музика. Но продължавам да твърдя, че да отричаш толкова ревностно всичко, което дават по дадена ТВ или пускат по дадено радио само защото го дават там, не е правилно. Има песни, които си струват. Но мисля, че няма да успея да ви убедя в това. Както и да е, желая на всички безпопфолкен живот. Бъдете здрави.
цитирай
24. анонимен - Daqna
22.07.2007 16:31
наистина тези 4алгари си слагат по един изкустжен бюст и си мислят 4е имат голям интелек ,но и по някога русите йени са умни.а за 4алгата тя е гнусна. десислажа е по хубажо но на мен ли4но не ми пука за тях
цитирай
25. jonson - Такава е истината
12.08.2007 13:09
Преди много време четох в един вестник за някакво американско проучване,чрез което установили,че жена с големи цици е по умна от такава с по-малки.Сигурно затова е модерно в днешно време да се уголемява бюста.Жените искат да бъдат по-умни.За джуките обаче нищо не знам,защо приличат на свински дзурли.И защо един циганин е обявен за най-популярния българин?
цитирай
26. lubimetz13 - Братле,
18.09.2007 22:47
"поетът" го е казал : Чалга, бахур и сланина - т'ва е наш'та Татковина....
цитирай
27. анонимен - Хомо невротикус
18.10.2007 22:57
Ами нормално явление за невротизираното ни общество...Какво може да се очаква - чалгата е най-достъпният начин за проява на телесната чувственост... Когато "да изглеждам" е по-важно, отколкото "да съм"...хората губят природните си инстинкти и способности да дават и да получават любов...Всичко се редуцира до голото чукане, т.е чалгата, защото това е единственото, което можеш да изразиш...тъжно
цитирай
28. natali60 - Съгласна съм с автора,
17.02.2008 18:40
дано по-скоро да премине тази безумна мода...
цитирай
29. tessy - браво за постинга,
07.01.2009 01:26
аз пък съм твой фен, тя музиката я остави, може би не е от твоята- открай време съм фен на хаус музиката, а напоследък открих, че любимият ми стил е tribal house.
Може би никога няма да разбера какво харесват хората в чалгата, може би защото не съм от категориите хора, която така добре си описал.
Браво!
цитирай
30. анонимен - КОИ СА ТИЯ НА СНИМКАТА?
05.03.2009 18:10
И ПО-СПЕЦИАЛНО ТАЯ С ЧЕРНАТА КОСА??
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alex4o
Категория: Забавление
Прочетен: 339576
Постинги: 40
Коментари: 378
Гласове: 2189
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031