Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2007 11:44 - Hic Abdera* - част I
Автор: alex4o Категория: Забавление   
Прочетен: 5711 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Може би най-глупавото нещо, което хората правят, когато тръгнат към известни туристически дестинации, е да се опитат да посетят всички, ама всички до една, културни забележителности на въпросното място.

И българите не правят изключение, с тази разлика, че опоскват каквито магазини видят, ако там има такива, разбира се.

Глупава работа, брате, глупава. Да обикаляш като овца не си е работа. Особено когато става дума за Рим.

Центърът на света, градът на папата, градът на седемте хълма, мощното гнездо на Римската империя и разни такива, ако трябва да бъда грандиозно описателен.

Ако не трябва да бъда грандиозно описателен, бих казал, че е градът на монахините (разбираемо е, щом е на папата, ама ви казвам - има монахини с тонове), градът на най-странните цветнокожи пришълци от целия свят, градът на кресливите мъже, градът на хората, които си падат по маратонки с камери, градът с най-много останки на квадратен метър, градът с най-тесничките маси за хранене на открито, градът с най-много малки коли на глава от население, градът с най-много сгодени мъже и жени, и още, и още  все в този дух.

Оказва се, че Рим извън туристическите пътища е доста по-интересен . В този случай спокойно може да пропуснете папата. Вместо да се редите около 1000 часа, за да разгледате музея на Ватикана или да се качите на върха на базиликата Свети Петър, има други неща в Рим, които са доста по-интересни. Ще ви спомена някои от тях (ако все пак искате да чакате, станете по-рано и си пригответе  повече пари, за да платите по-скъпо, но да не висите толкова, защото си е срамота да си губите времето в Рим).

А, и важно предупреждение за шопинг маниаците. Рим не става за пазар. Поватрям: не става. Ако искате готини неща за пазар – бегом в Милано, в Рим е скъпотия и интересните марки са треснати в един търговски комплекс, недалеч от летище Фиумичино. Дотам обаче може да се стигне само с такси или кола под наем. А ако сте дошли с такси (за много, много евро) трябва да се помолите на Господ някой от хората с коли, които си тръгват, да ви откара някъде в  Рим или поне до Фиумичино. Лоша работа, тоест.

И така, интересните неща, които не бива да пропуснете да видите и направите в Рим. Време – поне три дни. Ако имате повече – още по-добре.

1. Domus Aurea

Преведено от латински, означава “Златният дом”. Става дума за огромния дворец на император Нерон. Същият този хубавец е опожарил древен Рим през 64 г. от новата ера, подложил е на мъчения и изгаряне ранните християни и е видял сметката на апостолите Петър и Павел, които през това време покръствали усилено римляните.

За съжаление дворецът сега го няма. Издигал се е на Палатинския хълм (най-шик мястото в древен Рим) и бил толкова голям, че е имал излаз и на хълма Есквилин.

Сега има разни останки, и то какви. Всъщност, да ви кажа право, древният Рим е много интересен. Така че не пропускайте. Та пред хълма Палатин, където се е извисявал домът на Нерон има едно място, наречено Римски форум. Това си е било сърцето на града.

И там са били построени разни интересни неща. Направо да се чуди човек как са ги вдигнали. Гледката е доста величествена. А и не искат пари. Ще можете да видите колоните от Храма на Сатурн, които са мега, мега високи. Там е арката на един император (императори да искаш) - Септимий Север, който я е вдигнал през 204 г. от н.е. Този Север, въпреки че носи такова ледено име, е роден в Африка (не е бил чернокож, де), но арката си я бива. От нея са копирали всички модерни арки. То какво ли не са изкопирали от бедния древен Рим, но нейсе.

На Форума е и Храмът на Веспасиан и Тит (всъщност от него са останали три колони, но доста внушителни). А този Веспасиан е бил император (изненада, а). Веспасиан е сменил Нерон на трона, като дори създал и нова династия. Именно той е измислил израза “парите не миришат”. А, ако се питате кой е Тит, то това е сина му. Също император. Той пък е довършил строежа на Колизеума през 80 г. от н.е.

За съжаление докато царувал гордо и величествено, строейки Колизеума, за да има къде да се разтушава от гледката на мушкащи и млатещи се гладиатори, изригнал Везувий и заринал с лава Помпей и Херкулан. Доста сериозна антична трагедия. Лоша работа, но пък като го изравят през 18 век, учените го превръщат най-добре съхранения античен град.

Като казахме Колизеума, хвърлете му един бърз поглед, той е точно до Форума. За справка, откриването му траело 100 дни и през това време видели сметката на 500 000 души (брррр) и 5000 животни (слонове, тигри и всякаква фауна). Брррр пак. За да стигнете, хващате втората линия на метрото (не може да я сбъркате, викат й Linea B и влакчетата й са обсипани с графити и са едни смотани и мръсни вагони) и се стоварвате на спирка Colosseo (т.е. Колизеума на италиански).

Ако дадете газ по Via dei Fori Imperiali ще стигнете до музея на Виктор Емануил II (крал, пада се роднина на Симеон Сакскобургготски и е сочен за обединител на Италия). Огромно нещо. Не кралят, а неговият музей.  Не го разглеждайте, освен ако не си падате по пищови от по-миналия век, байраци и снимки на мустакати генерали.

Качете се най-отгоре и се отдайте на гледката. Това е мястото с най-хубавата гледка в Рим. А, да. Пускат безплатно. Е има и платен асансьор, който те вдига още по-нависоко, но нямате нужда от него.

2. Party Time

Рим не е никак парти място да ви кажа. Дори и римляните ще ви го потвърдят. Но има една зона в града, в която бъка от клубове, доста  прилични при това и ходят интересни хора. От тези, черните и цветните, които са наводнили целия град, до най-горещите мацки и пичове.

Та мястото е малко смотано, прилича на индустриална зона, но кипи живот. Най-хитовият клуб в момента е Goa. Намира се на Via Libetta номер 13, в южната част на града. По тази улица  всъщност са наблъскани най-посещаваниет диско забавления. Входът в Goa е 15 евро за жени и 20 за мъже. Ама трябва да ви одобри фейс контрол. Ако ви хареса, ви вдигат едно въженце и влизате, точно като по филмите.

И да знаете, че вътре не се пуши. В никой клуб или заведение в Рим. Това е положението. Което е хубаво, защото не смърдиш на пропаднал пиянца, като се прибереш.

3. Време за монахини

В Рим изникват отвсякъде тези женици. Особено пък в неделя, когато папата държи проповед от площад Свети Петър. Вместо да снимате папата (ако сте там в неделя, иначе надали ше го срещнете да се разхожда из народа) и колоните, опасли този величествен форум,  обърнете внимание на монахините. И да не мислите, че са в едни и същи одежди всичките? Не. Всеки орден си има различно облекло. Кафяво, черно, бяло, синьо – истинска лудница.

Най-правещи впечатление със своята богоугодност и стоицизъм бяха едни испански сестри, от чийто очи гореше такъв набожен плам, че ти ставаше греховно само да ги погледнеш.

Някои от тях говорят английски и се оставят да бъдат заговаряни. И казват интересни неща. Така че се пробвайте да ги питате нещо, примерно за някоя църква или къде да се помолите, или къде има православен храм. Разни такива. И да знаете, че са много мили.

*В превод от латински: “Тук е Адбера”. Всъщност е древноримска поговорка, означаваща: “Ето глупака!”. Смятало се, че в Адбера (тракийски град на Егейско море) живеят най-глупавите хора на земята.

Сложена е като заглавие, в смисъл да не ставате туристи-глупаци, докато разглеждате Рим.


image


image

А това е календар със свещеници, мдаам, ако щете вярвайте, готини при това, хехе. (но не голи, не бързайте дами да се радвате)хех.

image


ето ги и "страшните" испански монахини, оп оп

image

Това ди джеят от Goa, тоест беше некъв звуко поддържаш, но от време на време пускаше.

image

Траяновата колона


image


Фонтанът Треви, който се захранва от аквадукт на 2000 години и не толкова древна мацка срещу него. 

image

Това е търговския център (огромен), до който няма стигане, освен с кола. Не отивайте, освен ако не вържете таксито отпред. И ако не е сезон за разпродажби - няма какво да правите там. 

image







Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apollon - виждаш забележителности във те...
05.12.2007 19:37
виждаш забележителности във техните форми - няма как да усетиш тяхното съдържание
цитирай
2. jesusbg - Браточка,
13.12.2007 21:26
Пожелавам ти много пътувания и отново да ни снабдяваш с такава полезна и приятна информация. Ако не се появиш до края на годината, ти желая весела коледа и много диво посрещане на новата година!!!
цитирай
3. alex4o - a:)mersi mersi
22.12.2007 14:04
смятам да се появя :)хеех мерси за пожеланията да ти се връща тъпкано:)
цитирай
4. zeifod - Това лято
24.12.2007 18:50
имам идея да посетя Италия, ако не ми мине котка път де :)
Та ще последвам съветите ти :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alex4o
Категория: Забавление
Прочетен: 339571
Постинги: 40
Коментари: 378
Гласове: 2189
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031