Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2008 14:12 - Цура и белите нощи
Автор: alex4o Категория: Забавление   
Прочетен: 8933 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 28.06.2008 15:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Знаете ли, че географският център на Европа минава през центъра на Прага? Повечето от вас може би го знаят. Хващам се на бас обаче, че много малко от вас са наясно, че честа гледка в Норвегия през лятото е да срещнеш надрусани с халюционогенни гъбки...лосове.

Не, че Прага и норвежките лосове по принцип имат нещо общо, но понеже с колегата Киро поехме на едно дълго, дълго пътешествие из Европа, което включва Норвегия и Чехия, реших да ви запознавам с интересни факти. Може пък да са ви полезни.

По принцип Киро е практичният човек, който си записва старателно, в коя страна и точно къде има газостанция, колко струва бензинът, може да сметне на ай фона веднага колко са 330 чешки крони (около 19 евро по курса на чичката, който продава винетките на словашко-чешката граница, то всъщност граница там няма, ама продават винетки) и разни други полезни неща.

Аз съм по зависимостта на лосовете, така да се каже. И така:

Ако тръгвате на път из Европа или света с кола, си вземете GPS. Това е устройство което те свързва със сателит и ти казва кога и накъде да завиеш и откъде да минеш. Ако му набуташ актуални карти, може да те прекара без проблеми и през Югоизточен Занзибар. Нашият GPS си го кръстихме Цура. Защото ни упътва с мазен женски глас.

Мила мацка, само дето на картите си нямаше Сърбия, та я минахме направо инкогнито. Може да не обича плескавици. Иначе Цура ни спаси задниците, как мислите се стига до Magkegoyard 134, Budapest? „Завийте наляво“,“На кръговото излезте през втория изход“, „Карайте 279 километра“, понякога има команди като: „завийте наляво, надясно“, но разбираш, че Цура не ги казва случайно и въртиш волана като смахнат, ако искаш да стигнеш. Ако нещо се отплеснеш Цура изрича „Преизчисляване“ и те връща връз магистралата.

Вземете си кредитна карта. Или както казват сърбите „кредитна картица“. Хубава вест е, че вече и в Сърбия може да си плащате магистралните такси с въпросната картица, така че не е нужно да сменяте динари за из път като луди.

Ако пушите, си вземете цигари от Сърбия. Там са по-евтини и от България. Така или иначе фришопове у нас след 1 юли няма.

Ако минавате през Чехия на път за Германия минете по разни селски пътища. Спокойни са, без дупки и даже има шанс да стигнете по-бързо. Този вариант е за предпочитане вместо магистралата между Бърно и Прага, която е направена от някакъв странен асфалт, от която цялата кола се тресе и трябва да се молите возилото да не се разпадне.

Иначе по пътя от България до Норвегия най-гладки са пътищата в Унгария.
В Германия пък по магистралите няма кьораво ограничение на скоростта и можете да карате с 200 и да хвърляте по едно око на пасящите сърнички по пътя.

В Швеция задължително спрете на някоя бензиностанция и хапнете някаква плодова пита. Знаменателни са тези пити. Може да платите и в евро, ама курсът е малко смотан.

Добре е да знаете, че в Норвегия може да ви арестуват ако пиете (алкохол) на улицата. Но за сметка на това можете да лочите (вода) от който и водоем видите, защото всички фиорди и рекички са кристално чисти.

Слънцето в Южна Норвегия залязва към 12 и се съмва към 3 през нощта. Иначе дори и през тези 3 часа нощ пак е доста светличко. Бели нощи и толкоз. Това е през лятото. През зимата е зле, защото е нон стоп нощ. Но пък са му измислили цаката – норвежките имат право на отпуск...заради депресия. Иначе ако не сте норвежец може да ви тресе депресия непрекъснато заради ценовия шок. Една минерална вода – 3 евро. Ама така е, стандарт имат хората.

Това засега е пътешествие накратко. В момента с Киро сме в Южна Норвегия в едно градче – Хове, в което за втора година подред се провежда голям музикален фестивал. Лежи на Атлантическия океан. Тук не са виждали българи и са учудени. Но ние с Киро правим добро впечатление. Стойте наоколо, готвим интересни неща. 

image


Това е пореден фиорд в Норвегия, намира се близо до Хове, градче до Арендал, Южна Норвегия. Не е курортно селище, просто община за живеене. Хората има лодки и яхти, които влачат на тегличи до бензиностанциите и ги зареждат. На бензиностанциите имат три вида гориво - за яхти и лодки, 95 и дизел. Газ няма.

image


Това е Тонйе, мацка от Норвегия, която е нашия домакин, развежда ни нагоре надолу из страната. Наполовина е холандка, наполовина норвежка. Има и американска кръв и е 1/16-та сами - това е народ, който живее в Северна Норвегия, Финландия и Русия. О, дори Рене Зелуеъгър има сами кръв. Тонйе има супер очи, зелени и много готини. И прави жестока, жестока сьомга с зеленчуци. 

image


Това е най-тъмният час от нощта в Норвегия. Красиво, а. 

image


Преспокойно можете да пиете водата от фиордите, които са пръснати навсякъде. Само тези около пътищата са леко замърсени, но не мръсни, а просто не стават за пиене.  Киро се изкъпа, водата е около 14 градуса. Аз още събирам сили.



Гласувай:
1



1. анонимен - Е нали...
28.06.2008 14:23
Е нали пътем през Берлин щехте да звъннете за по бира?
цитирай
2. estrella - Ау, ау
28.06.2008 14:26
Бели нощи и сьомга, ау ау. Суоми са най-яките на света, имат убийствени песни, въртяха една по Дискавъри по едно време.
Ама така е то,некои гледат Дискавъри, други - в очите на Тонйе. Ще гледам и аз в очите на някой двуметров финландец, ама да видим кога ще е.
цитирай
3. gor - А има ли вишни?
28.06.2008 18:53
Добре пишеш за интересни неща.
Падаш си по зеленото (като мен). Интересно ми е има ли в Норвегия вишни?
цитирай
4. olive - Приятна разходка!
28.06.2008 20:04
Чакам с нетърпение продължението...:)

А това с белите нощи направо ме уби! Добре, че не живея в Норвегия. С тия 3ч. нощ, ще си умра от депресивен сомнамбулизъм като стой та гледай!;)
цитирай
5. champ - Да
29.06.2008 02:10
Така е, Сашко - на магистралите в Германия няма ограничение на скоростта :)

Айде enjoy your trip и разказвай ;)
цитирай
6. анонимен - Ако минете оттука в петък (04.07)
29.06.2008 13:51
може да ходиме на Пол Ван Дайк в Арена-Берлин. Билетчетата са по 18 евра.

http://www.vanditnights.com/_up/Image/Flyers/TLFA2008.jpg
цитирай
7. анонимен - anny- Отличен пътепис!
02.07.2008 06:23
Отдавна не бях чела толкова леко написан и интересен пътепис! Поздравления за автора и пожелания да напише също толкова увлекателно преживяното от пребиваването на други места на планетата! Просто имаш дарбата да правиш това!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alex4o
Категория: Забавление
Прочетен: 339527
Постинги: 40
Коментари: 378
Гласове: 2189
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031